KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA=PELSEPUUBIN KEKSINTÖÄ?

20170118_134633

Kuntouttava työtoiminta on kuntien järjestämää lakisääteistä toimintaa (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010189#L4P14)

Kuntouttava työtoiminta on mielestäni hyvä ajatus. Se on ideana oikein kelpo. Se, että sitä räikeästi väärinkäytetään, ei kumoa sitä, että kuntouttava työtoiminta on oikein toteutettuna kannatettavaa. Vaikka mediaan jatkuvasti pulpahtaa jopa kuntien harjoittamaa orjapolitiikkaa kuntouttavan työtoiminnan varjolla, olen itse nähnyt omilla silmämunilla miten se voi olla oikein tehtynä hieno asia. Hermo menee kun jotkut mätämunat pilaa koko hienon ajatuksen!!! Keksin ajatelmankin tätä kuvaamaan; tyyppi meni metsään ja alkoi nirhaamaan kuusta poikki tylsällä voiveitsellä. Kaveri tuli paikalle ja ihmetteli: ”Mikset käytä kirvestä?” ”No en tietenkään sellasta kauheeta pelsepuubin keksintöä käytä, sillähän on murhuroitu ihmisiä!” On hyvä että meillä on mahtavia ”riisto-poliiseja” kuten Saku Timonen, jota ihailen kovasti, mutta ei tarvitse nähdä riistoa siellä missä sitä ei ole, eikö niin, hyvät ihmiset.

Joitakin vuosia sitten pääsin sijaistamaan erääseen työpajaan (olen hitsarin lisäksi myös metallialan artesaani) ohjaajan työhön. Kyse on rekisteröidystä yhdistyksestä, joka guuglettamalla selviää monitahoiseksi yhdistykseksi toimialanaan: ”Asuin- ja toimintakeskus,psykiatrinen kotikuntoutus, päihde- ja mielenterveystyö” (Tämäkin yhdistys on palvelun tuottaja jolta kaupunki ostaa palveluja. Kaupungin toiminnassa on parannettavaa tässäkin kuviossa, mutta nyt emme keskity siihen.)

Nyt olen tilannut ko. paikasta vaalityöhöni painettuja kasseja. Olenko RIISTÄJÄ ja ORJATYÖN paha apuri????

Kirjoitan nyt tähän omia näkemyksiäni tästä nimenomaisesta työpajasta:

 • työpajassa ei ole työntekijöitä vaan asiakkaita. Asiakkaat ovat ihmisiä, jotka eivät voi ko. hetkellä hakeutua avoimille työmarkkinoille koska he eivät ole täysin työkykyisiä tai he tarvitsevat muuten kuntoutusta. (Asiakkaina on ollut mm. mielenterveyskuntoutujia, pitkäaikaistyöttömiä, maahanmuuttajia, päihdekuntoutujia)
 • työpaja on asiakkaan sosiaalista palvelua, hän saa henkilökohtaista ohjausta, kartoitusta, neuvoa, ammatillisen osaamisen kehittämistä. Asiakkaat opettelevat/harjoittelevat/kehittävät työelämätaitojaan tai opiskeluvalmiuksiaan tukenaan työvalmentaja ja yksilöohjaaja.
 • toiminnasta ei makseta palkkaa, koska asiakas ei ole työsuhteessa vaan asiakassuhteessa. Hän saa työskennellä oman jaksamisen mukaan, riippuen siitä, minkä palvelun piirissä he ovat, esimerkiksi 3 päivänä viikossa 4 tuntia. Työpajan asiakkaat haluavat mennä työpajalle ja viihtyvät niin että haluaisivat jatkaa kun sopimus päättyy.
 • Jotkut kuntoutuvat parempaan kuntoon ja pääsevät esim. Duuniväylän kautta avoimille työmarkkinoille, koulutukseen ja jopa töihin, mikä on ihannetilanne ja tavoite, mutta kaikki eivät kuntoudu sen enempää. Joka tapauksessa työpaja tarjoaa heille tärkeää tukea elämänhallinnassa ja syrjäytymisen ehkäisyssä. Yhdessä tekeminen, sosiaaliseen ryhmään kuuluminen, vertaistuki auttavat itsetunnon kehittymisessä (saattaa olla heikko useiden epäonnistumisien jälkeen).
 • Työvalmennus tapahtuu käytännön työtehtävissä, työpajalla on mm. useampi käsityöosasto.

 

 • rahaa tarvitaan: henkilökunnan palkkoihin, laitteisiin, tilavuokriin, sähköön, materiaaleihin. Rahaa saadaan RAY:lta hakemalla avustusta (vain INSPIS-hankkeeseen), eläkevakuutusfirmoilta, kaupungilta ja tuotteiden myyntituloista. TÄMÄ on ilmeisesti se kohta joka kaikertaa monia. Jos pajalla tehtäisiin vain vessapaperirulla-askartelua joka heitetään pois niin se ei a.) kehittäisi kenenkään ammatillista osaamista b.) yhdistys ei saisi tarpeeksi rahaa toiminnan pyörittämiseen eli sitä ei olisi. Kuten eräs ohjaaja sanoi: ” Työn pitää olla mahdollisimman lähellä oikeaa työtä. Ihmisille on tärkeää kokea tekevänsä työtä jolla on merkitystä ja tuotteilla kysyntää.”
 • Kenen taskuun voitot??? Kuten mainittua, kyse on yleishyödyllisestä, voittoa tavoittelemattomasta YHDISTYKSESTÄ. Käsityötuotteiden myynti ei ole varsinaisesti mikään miljoonabisnes, eli työpajan johtaja ei pysty jakamaan itselle ja osakkeenomistajille tonneja joita olisi tienattu uskomattoman rahakkailla tuotteilla kuten koiranmuotoisilla talouspaperitelineillä. Voin vakuuttaa sen. Kaikki raha menee toiminnan pyörittämiseen.
 • Ainoa mikä tässä voi olla porsaanreikä on se että työpajalla tehdään myös alihankintaa eli periaatteessa joku ovela kapitalistin ketku voisi teettää pajalla jotain tuotetta halvemmalla kuin muualla jossa tuotetaan tuotteet TES:n mukaisilla työehdoilla.

Mutta minä valitsin tämän työpajan vaalikassieni tekijäksi koska mieleeni nousi ne antoisat ja mukavat hetket jotka sain kunnian viettää näiden ihmisten parissa. Kun sain tilaisuuden nähdä senkin ihmeen kuinka lannistunut ihminen turvatussa ja tutussa ympäristössä voi alkaa kukoistaa kun häneen uskotaan ja annetaan ihmisarvoa puolikuntoisenakin, silloin kun hän vasta kokeilee mihin asti siivet kantaa. En halua tukea törkeää hyväksikäyttöä vaan ihmisarvoista, hyvää, kunnollista kuntouttavaa työtoimintaa.

Eläköön oikea kuntouttava työtoiminta!!!

6 thoughts on “KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA=PELSEPUUBIN KEKSINTÖÄ?

  1. Hei Päivi ja kiitos kysymyksestä. En tiedä onko korrektia tähän laittaa hintatietoja mutta voin kertoa että kappalehinta oli vain hiukan kalliimpi kuin jos olisin teettänyt ekologiset, reilun kaupan kassit eräällä painofirmalla (joka olisi ollut toinen vaihtoehtoni). En myöskään olisi saanut näin pientä painomäärää (40-50 kpl) toisesta vaihtoehdostani. Saan myös kuntavaalikampanjaani ilokseni avustusta kuitteja vastaan ammattiliitoltani joten sikälikin minulla oli varaa teettää pieni erä näitä kasseja. Halusin myös tässä muistaa luontoa (ja kukkaroa)ja hankin itse kierrätetyt kassikankaat lahjoituksin ja kierrätyskeskuksesta.

   Liked by 1 person

 1. Kuntouttava työtoiminta voi toki olla ihan paikallaan niille henkilöille, joille se lain mukaan on tarkoitettu, eli heille, jotka eivät jostain syystä ole kelvollisia avoimille työmarkkinoille. Ja todellakin, se on palvelu. Ihmeellistä vain on, että tähän “palveluun” joitain ihmisiä pakotetaan työmarkkinatuen/päivärahan menettämisen uhalla. Eikö “palvelun” pitäisi lähteä asiakkaan omasta halusta?
  Kuntouttavassa työtoiminnassa on kuitenkin esim. Tampereella vuonna 2007 ollut vain 173 henkilöä, mutta vuonna 2015 jo peräti 1243 henkilöä. Samaan aikaan palkkatukityössä olevien määrä on kehittynyt täysin päinvastaiseen suuntaa: vuonna 2007 oli palkkatuella 1280 henkilö, mutta vuonna 2015 enää 408 henkilöä. (Luvut olen saanut Tampereen kaupungin työllistämispalveluista.) Herää kysymys, ovatko työttömät nyt todellakin niin paljon huonommassa kunnossa, että kuntouttava työtoiminta noin suurelle osalle heistä oikea palvelu.
  Työllistävä vaikutus on kuntouttavalla työtoiminnalla tilastojen mukaan se, että 2 % siinä olleista työllistyy. Ja tilasto ei kerro, onko työllistyminen tuolloinkaan kuntouttavan työtoiminnan ansiota vai muista syistä johtuvaa.
  Ikävä kyllä, usein kuntouttavaan työtoimintaan määrätään ihmisiä, jotta kunta välttyisi maksamasta ns. sakkomaksua eli tyomarkkinatuen kuntaosaa, joka on 300 päivää työmarkkinatukea saaneella 50 % tuosta tuesta ja myöhemmin suurempi prosenttiosuus.

  Like

  1. Kyllä, olet aivan oikeassa. Mutta edelleen väitän että on olemassa kuntouttavaa työtoimintaa harjoittavia palveluntarjoajia, jotka toimivat juuri niinkuin on laissa tarkoitettu. Ja on olemassa ihmisiä, jotka iloitsevat, saavat apua ja hyötyä kuntouttavasta työtoiminnasta ja nimenomaan siitä kun eivät juuri tällä hetkellä pysty tavalliseen palkkatyöhön. Edelleen avoimille työmarkkinoille työllistyminen on vain yksi onnistumisen mittari eikä kerro asiakkaan omasta hyötymisen kokemisesta mitään. Tavoitehan voi olla se että asiakas kuntoutuu työkykyiseksi eikä se että hän on työssä. Yksityissuojan takia ei ole minulla tai henkilökunnalla lupaa avata asiaa kovin eksaktein esimerkein mutta olen nähnyt toiminnan ja asiakkaat ihan itse ja haluan edelleen tukea tällaista kuntouttavaa työtoimintaa.

   Like

   1. En väittänytkään, että noin ei voisi olla. Halusin vain avata syitä, miksi kuntouttavaan työtoimintaan kohdistetaan niin paljon kritiikkiä, että itsekin kysyt otsikossa, onko se “pelsepuupin keksintöä”. Tunnen myös itse kaksi tyytyväistä kuntouttavassa työtoiminnassa käyvää. Mutta halusin myös kiinnittää huomion siihen, miten esim. Tampereen työllistämispalvelut ovat kehittyneet mielestäni outoon suuntaan.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s