Nyt minä kerron teille mitä tiedän

14990940_10211754486636546_3053187667135967309_o

(Kuvan käsittely: Seppo Säämäki, kuvassa Emmi Nyrkkitappelu-pipossaan)

Minä voisin nyt kertoa mitä olen oppinut tässä puolen vuoden aikana tulevasta sote-uudistuksesta. Kerron sen nyt niin kuin olen ymmärtänyt kun olen oikein hinkannut poloisia aivosolujani yhteen.

Noin vuosi sitten kuulin radiosta, yllättäen semmoisen kepeän hömppä-ohjelman juontajan välihuomautuksena, että tässä on jotain mihin pitäisi ehkä paneutua. Hän sanoi jotenkin niin että ”Sote-uudistus tulee olemaan itsenäisen Suomen historian suurimpia yhteiskunnallisia muutoksia ja meidän tulisi olla siinä erityisen valppaina”.

Sitten myöhemmin olin metalliliiton kurssikeskuksessa Murikassa kouluttautumassa ja ihmettelin kun kurssikaverit eivät malttaneet tulla kurssipaikan iltapubiin kanssani kun jäivät seuraamaan yhteistiloissa telkkarista hallituksen ”sote-riitaa”. Yritin olla asiantuntevan oloinen vaikka menojalka jo vipatti enkä  tajunnut miksi hallitus kiisteli otsasuonet pullistuen siitä moneenko osaan Suomi jaetaan. Eikö se nyt ole ihan sama onko niitä 18 vai 8?

Sittemmin olen lukenut lehdistä kaikki sote-uutiset tarkkaan ja nyt luulen tietäväni mistä on kyse!

(Olen yrittänyt myös ymmärtää, milloin varsinainen sote-uudistus tapahtuu mutta en ole saanut muuta tolkkua kuin että 2017-2018 se tapahtunee. Ehkä joku viisaampi tietää tarkemmin.)

Tässä:

Tähän asti ova kunnat hoitaneet kaiken paikallisen päätöksenteon. Liikenne- ympäristö-rakentaminen-koulut-sosiaalipalvelut-terveyspalvelut. Nämä kaikki on rahoitettu (suurimmaksi osaksi) kunnallisverolla.

Nyt on tehty päätös että jatkossa kunnat eivät enää ole vastuussa sosiaali- ja terveyspalveluista, vaan ne siirretään maakuntien hallittaviksi.

Koska sote-palvelut eivät ole enää kuntien kontolla, niiden rahoitukseen tarkoitettu kuntaveron osuus ei enää mene tietenkään kunnille vaan maakunnille. Raha siis sinne missä sen käytöstä päätetään.

Tähän asti kaikki vaikuttaa ihan ookoolta. Sote siirtyy kunnilta maakunnille. So what?

Tässä tullaan siihen kauhuskenaarioon eli tämä ”soten siirto” ei pysähdykään tähän maakuntiin vaan valta siirtyy siitä eteenpäin YKSITYISEEN OMISTUKSEEN ja suuryrityksille!!!

Maakunnista siis vastuu ja rahat ja valta valuu eteenpäin, yritysten käsiin!!!

Toimiiko yrityksen johto kuin demokraattinen, kuntalaisista koostuva, äänestetty kunnanvaltuusto? Onko yrityksen toimintasuunnitelma, istunnot, kokoukset julkista tietoa joihin on kuntalaisilla vapaa pääsy ja oikeus saada tietää ja vaikuttaa? EI OLE!!!

…ja kun tämä tuleva vallanvaluminen on jo sinällään huono asia, niin se on vielä TUPLAPAHA kun tarkastelemme minkälaisia yrityksiä nämä tulevat sote-tuottajat ovat. Olkaa hyvä ja katsokaa:

http://www.paivanlehti.fi/hallitus-jyrasi-virkamiehet-terveysjatit-jakavat-keskenaan-miljardien-sote-markkinat/

Tulevat sote-tuottajat ovat VERONKIERTÄJIÄ, joiden toimintaan ei kunta- eikä edes maakuntapäättäjillä ole mitään vaikutusvaltaa.

APUA! Voi elämän kevät!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s