Myllyt pyörimään!!!

15194493_1353831427962844_5727967629247760439_o

(Kuva: Emmi Liinalaakso, marraskuu 2016, Aamulehden mielipidepalsta)

Otin sitten ja kirjoitin mielipidepalstalle. Enpä ole ennen tätäkään tehnyt!

Pikkasen oli editoitu, tässä koko tekstini. Lopusta oli poistettu kunnallinen ratkaisuehdotus (lihavoituna). Ja viittaus työhyvinvoinnin tärkeyteen.

Myllyt pyörimään

Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä yksi tärkeä tavoite on energian säästäminen. ”Suomessa vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategiassa asetettiin energian loppukäytön säästötavoitteeksi 37 terawattituntia vuoteen 2020 mennessä” (Suomen ympäristökeskus SYKE).

Tällä hetkellä energiaa kuluttaa eniten teollisuus, mutta pilvipalvelut kasvattavat jatkuvasti osuuttaan. Koska tuntuu epärealistiselta että me tavalliset kuluttajat olisimme valmiita radikaaleihin elintapamuutoksiin, voidaan ilmastonmuutosta kiihdyttävää energiankulutusta hillitä muutoin. Teollisuus on jo tavallaan osaansa tehnyt panostamalla energiatehokkuuteen mutta siinä voitaisiin vielä mennä pidemmälle kiinnittämällä huomio energian laatuun koska määrään on jo keinot olemassa. Ja koska me suomalaiset olemme vähän rakastuneita raskaaseen teollisuuteen, sen kokonaan poisluovuttaminen ei liene ihan lähiaikojen tilanne.

Ensimmäiset tehtaat tai teollisuuden tuotantolaitokset Tampereellakin käyttivät ensin omaa energiaa. Ennen sähköä voima koneisiin tuli esimerkiksi kuohuvasta koskesta tai myllyissä tuulesta. Tuotantolaitokset olivat riippumattomia muualta tuodusta energiasta.

Nykyään on täysin mahdollista tehtaiden hankkia ainakin osa energiastaan itse. Esimerkiksi aurinkopaneeleilla yritys säästää ja on riippumattomampi ostetusta sähköstä. Ennen vanhaan voima työhön saatiin ihmisistä, sitten vedestä tai höyrystä firman ”omalta pihalta”, miksi emme siis siirtyisi seuraavaan vaiheeseen kun fossiilisten aika on joka tapauksessa nyt ohitse. Miksi yrityksen kannattaisi maksaa muualta tuodusta sähköstä kun sitä saisi puoli-ilmaiseksi taivaalta?

Innovaatiot tulisi kohdistaa tuotannon työtapoihin  eli sisälle yritykseen eikä pelkästään tuotteeseen. Muuten tehdään uutta hienoa vekotinta kalliilla ja vanhanaikaisesti. Tulevaisuuden tuotantoalan menestysyrityksellä on automaatio ja omavaraisuus läpäissyt kaikki vaiheet. Esimerkiksi sopisi yritys joka tuottaisi suurimman osan tarvitsemastaan energiasta itse aurinkopaneeleilla (Suomessa esim. Kiilto), jonka tuote olisi jokin uusiutuvaan energiatalouteen liittyvä ratkaisu, jonka valmistaisi pitkälle automatisoitu tuotanto ja jonka työntekijät olisi koulutettu ja heidän työhyvinvointiinsa panostettu.

Tampereen kaupunki on lähtenyt mukaan aurinkovoimaloiden kuntien yhteishankintaan,  joten tulevaisuudessa  aurinkopaneelit ovat yhä yleisempi näky kaupunkikuvassa (http://www.tampere.fi/tampereen-kaupunki/ajankohtaista/tiedotteet/2016/07/01072016_9.html), mutta myös yrityksille voisi kaupunki tarjota tukea ja tietoa siirtymisessä ympäristöystävällisempään, omavaraiseen energiantuottamiseen.

Siirrytään tulevaisuuteen myös tehtaissa!

Emmi Liinalaakso, vasemmistolainen hitsari

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s