Jos olisin presidentti

20160727_224854

(Kuva: Emmi Liinalaakso. Ihka oikea matkamuisto Washington D.C. :stä muutaman vuoden takaa)

Jos olisin presidentti niin kehottaisin kansalaisia kiivaasti kohtuullisuuteen! Olisin itse esimerkkinä ja alkaisin oikein villisti kampanjoimaan kohtuuden puolesta.  Kauppaneuvokset ja elinkeinoministeriö raastaisivat vihaisina hiuksiaan ja polkisivat jalkaa mutta minä vaan puhuisin telkkarissa ison umpipuisen pöydän takaa, minikokoisen Suomen lipun vierestä ja sanoisin että Hyvät kansalaiset, med börjare.  ”Kansakuntamme ja koko maapallomme on nyt hätätilassa ja meidän on yhdessä toimittava yhteisenä rintamana ja taisteltava suurta vihollista vastaan. Se on vaikeaa, mutta nyt, jos koskaan, kysytään suomalaista sisua ja suoraa selkärankaa. Vetoan teihin, hyvät kansalaiset, alkakaamme ankara nuukuus!”

Sota-aikana ja sen jälkeen oli ”helppoa” sikäli (ei siis muutoin) että naurettavaan ylikulutukseen ei kukaan voinut syyllistyä koska ei ollut mitä ja millä törsätä. Nykyajan vanhukset ovat pääsääntöisesti ekologisia, monesti tietämättään, sillä he ovat syntyneet ja kasvaneet kulttuuriin jossa niukkuus oli arkipäivää ja siihen piti sopeutua säästämällä, parsimalla, korjaamalla ja huolellisella käytöllä.

Me seuraavat sukupolvet olemme muovin ja kertakäyttöisyyden lapsia. Vaikeaa on nykypäivänä elää kohtuudessa.  Mutta n yt on oikeasti radikaalien muutosten aika, ja näkyyhän kaipuu kohtuuteen esimerkiksi downshiftauksessa tai kon mari- villityksissäkin. Hiljattain luin jostain marketista joka oli asiakaspalautteen johdosta vähentänyt maitotuotevalikoimaansa. Hyvä!

Äidin kanssa juteltiin eräs ilta että miten mukavaa olisi kun olisikin taas kivijalkakauppoja, joista voisi ostaa vaikka irtokeksejä paperipussiin tai palan juustoa  ja niin edelleen eikä sulatejuustoa, joka on tehty Puolassa, joka on rahdattu Suomeen, kuljetettu rekalla, jonka viipaleet on pakattu muoviin ja ne viipaleet eri muoviin ja sitten viedään ne muovipussissa kotiin ja heitetään puolet roskiin.

Saadaanhan nytkin ihmiset haluamaan tavaroita, ja jos minä olisin presidentti niin lobbaisin aivan hulluna jotta saisin markkinamiehet ja –naiset mainostamaan kohtuutta! Olisin jonkun tukemani säätiön kummi ja suojelija ja se säätiö järjestäisi kilpailuja että kuka on paras säästämään ja nuukailemaan. Kilpailun voittaja saisi hienon mitalin, vaikkapa matonkuteista ja romukullasta valmistetun uniikin pränikän, ja saisi kutsun Itsenäisyyspäivän linnanjuhliin (niistä ei luovuttaisi, vaikka ne olisikin vähän erilaiset).  Martat olisivat suurimpia julkkiksia ja Possessa duudsonit tekisivät extreme-säästämistemppuja.  Alma, Eveliina, Robin ja Antti Tuisku poseeraisivat vain itse tehdyissä tai teetetyissä, kierrätetyissä, eettisesti valmistetuissa, kestävissä vaatteissa. Kaikenlainen tuhlaaminen ja törsäys olisi vaan niin last season.

Suutarit, räätälit ja pienkorjaajat olisivat erittäin arvostettuja ja ne olisivat lasten haaveammatteja. Kierrätys, ekologisuus, tuunaus ja järkevä kuluttaminen olisivat kaikkien tavoitteita ja ylimpiä hyveitä. Ihanaa leijonat ihanaa, nyt säästetään!

Jos vaan olisin presidentti! Olisin voimakas mielipidevaikuttaja!

20160727_224930

One thought on “Jos olisin presidentti

  1. Tuo kirjoittamasi onnistuu helposti, kun elää työmarkkinatuella, asumistuella ja toimeentulotuella. Roskiin ei heitetä mitään ruokaa. Ruuat tehdään itse ja samoin leivotaan itse. Mihinkään erikoisjuustoihin ei ole varaa. Ainoa valintaperuste ruokaostoksilla on halpa hinta. EU:n ruoka-apu on kovassa kurssissa. Mikään Kon-Mari ei tule kyseeseen, koska mitään ei voi heittäää pois, sillä sitä saattaa jossain vaiheessa vielä tarvita eikä uuteen ole varaa.
    Kotimaisen kulutuskysynnän ja sitä kautta työlisyyden ylläpitäminen on työllisten eli palkkaa ansaitsevien varassa. Sitä tietenkin voi miettiä, onko kuluttamisessa ihan vain työllisyyden vuoksi mitään mieltä.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s