KIKYSÄÄSTÖPOSSU

14633739_1318186868193967_5645106379032054765_o

Nyt, rakkaat lukijat, on kikyn aika. Me olemme työpaikalla pohtineet kikyä ja minäkin olen yrittänyt asettua insinöörin nahkoihin jotta ymmärtäisin asian.  Tavallinen logiikkaahan tässä ei päde, joten on jotenkin ajateltava kuin keski-ikäinen, kepulainen tai kokoomuslainen, valkoinen, varakas heteromies.

Lähdetään siitä että mitä kikyllä eli kilpailukykysopimuksella haetaan ja tavoitellaan. Jos ihan ytimeen mennään ja miksei mentäisi, kun täällä insinöörin sisällä nyt jännästi ollaan, niin kyse on siitä että saataisiin myytyä halvemmalla asioita ulkomaille. Halvemmalla kuin kilpailijat.

Noniin. Sitten. Nyt tarkkana, pitää unohtaa kaikki dosenttien höpinät siitä mikä kaikki voi halventaa hintaa eli vaikkapa automatisaatio tai työn tehostaminen lean- tai työhyvinvoinnin kehittämisen kautta. Unohdetaan se, ei kuulla, laalallaa älä yritä laitoin jo sormet korviin!

Myös pitää unohtaa kaikki muu jonninjoutava pulina siitä miten kilpailukykyyn vaikuttaa joku muukin asia kuten tuotekehittely tai myynti, se on nyt se halpa hinta ja sillä hyvä. ONKO SELVÄ? Hiljaa siellä takarivissä.

Hyvä. Nyt tehdään laskutoimitus. Tuotteen hinta = työntekijän palkka + jotain sälää. Eli kun vähennetään työntekijän palkkaa niin tuotteen hinta pienenee!!! Tadaa!

Lasketaan lisää. Miten saataisiin palkkakulut pienennettyä? Hmmm…jos vaikka yhdestä työtunnista työnantaja maksaa 20 euroa kaikkine kuluineen, niin  yksi 6-minuuttinen maksaa työnantajalle 2 euroa. Eli jos työntekijä tekee työtä 6 minuutin edestä ilmaiseksi, työnantaja säästää 2 euroa.

Eikö niin? Eli jos työnantaja maksaa työntekijälle hövelisti jopa 15 euron tuntipalkkaa (keksin päästäni jotta olisi helpompi laskea), niin yhden työntekijän palkkakuluissa hän säästää 2 euroa/päivä.

(Työntekijäkulujen laskuri: https://www.yrittajat.fi/palkkalaskuri)

Aivan mahtavaa!!! Ihanaa! Nyt kun sitten koko vuosi 2017 säästetään palkkakuluissa näin huikeasti, niin loppuvuodesta esimerkki-firmalla on hyvä potti kasassa. Leikitään että firmalla olisi vaikka 10 tuotannon työntekijää. Karkeasti laskien 10 työntekijää 15 euron tuntipalkalla säästää vuodessa (noin) 215 työpäivää x 2 euroa x 10 työntekijää=4300 euroa!!! Mahtavaa, ihanaa!!!

Eli 2017 vuoden aikana kiky-sopimuksen työajanpidennystä noudattaen tällainen yritys voi myydä tuotteitaan SATASIA HALVEMMALLA kuin kilpailijansa. Paitsi jos kilpailijat käyttävät säästönsä samaan. Paitsi jos tuhansien tai kymmenien tuhansien hintaisissa vientituotteissa joku hikinen 500 euron alennus on vitsi.

Ja nyt taas pidetään ne insinööri-silmälasit päässä tiukasti loppuun asti! Nimittäin mehän USKOMME JA LUOTAMME että tämä ”kiky-säästö” käytetään just eikä melkein ihan jetsulleen siihen mihin se on tarkoitettu. Hyvät, rehdit ja Suomen parasta ajattelevat firmojen johtajat käyttävät säästön kilpailukyvyn parantamiseen eivätkä omaan tai omistajien taskuun.

En pystynyt olemaan kauempaa kepukokkarilaisen nahoissa ja ryömin takaisin turvalliseen hitsarin haalariini. Oksetti ja oli paha olo.

KIKYPOSSU!!!

Onneksi työkaveri keksi mahtavan idean. Koska ei ole kiva jäädä työajan jälkeen ilmaisiksi töihin, mehän voidaan maksaa työnantajalle tuo kikyraha firmalle ihan käteen! Jokainen laskee omasta palkastaan, paljonko maksaa 6 minuutin työpanos ja panee kolikot possuun. Viikon lopussa annetaan possun sisältö  pomolle ja siitä saadaan alennusrahasto jolla voidaan antaa HUIKEITA ALENNUKSIA asiakkaille!

SUOMI NOUSUUN! KIKYLLÄ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s