Suo, kuokka ja hevosen kakka

13497987_1226408877371767_4957368781124388298_o

SUO, KUOKKA JA HEVOSEN KAKKA

Jos ei olisi pysähdytty paikoilleen ja kehitetty kaikenmaailman monimutkaisia tapoja miten elää yhdessä paikassa yhdessä, olisi maapallokin kunnossa.

Nykyään ollaan tilanteessa jossa pitää miettiä, miten voitaisiin jatkaa pröystäilevää, yltäkylläistä, tuhlailevaa elämäntapaa niin että  se olisi mahdollista vielä 50 vuoden päästäkin.

Koska länsimaiselle ihmiselle on mahdotonta kääntää kelloa niin että pystyisimme luopumaan kaikesta siitä ylenpalttisesta mukavuudesta jota ainutlaatuiset aivomme ovat yhteishyväksi kehitelleet, on ainoa ratkaisu se että kehitämme uusia keinoja joilla saamme saman elintason mihin kermapyllymme ovat tottuneet ilman että maapallo tuhoutuu.

Itse olisin valmis liputtamaan kohtuuden puolesta mutta käytännössä taitaa olla aika haihattelua saada miljoonat ihmiset elämään vaatimattomammin.

Joten olen yhä enemmän innostunut uusista, ”vihreistä”, kestävistä energiaratkaisuista. Nimittäin energiahan se on johon koko monimutkainen talousjärjestelmä, tuotanto, kuluttaminen ja  elämä perustuu.

Ympäri maailmaa on tapahtumassa energiavallankumous, tai ainakin muutos. Toivoisin sen olevan suurempaa ja äänekkäämpää mutta joka tapauksessa on tosiasia, että ne tahot jotka NYT tajuavat tulevaisuudesta yhtään mitään, sijoittavat ja panostavat uuteen aikaan.

Yhdysvaltalainen uusiutuvan energian puolestapuhuja Michael Liebreich (Bloomberg New Energy Finance) kävi Suomessa kertomassa kuinka sikäläiset kivihiili-yritykset ajautuvat konkurssiin, ja  esimerkiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijaopettaja Antti Kosonen sanoo verkkoartikkelissaan: ” Tulevaa muutosta voi olla vastustamassa tai toimia asian suhteen eturintamassa. Aurinkosähköstä tulee varteenotettava tekijä energiantuotantosektorilla, halusimmepa sitä tai emme.”

MIKSI Suomessa edelleen itketään kun ei perinteinen teollisuus enää vedä maailman markkinoilla kun voitaisiin tehdä vaikka mitä hienoja energiaratkaisuja ja tuotteita liittyen niihin?

Tää on NIIN LAST SEASON!!! Meillä hallitus ja muut samanmieliset kuvittelevat että maailma pysyy tällaisena ihan tappiin saakka, no EI PYSY!!!! Hallitusohjelmaan kirjattu tärkeä energiaa koskeva muutostavoite on joku samperin TURVE. Ei hyvää päivää, Saksassa painetaan 50% aurinkoenergialla niin täällä halutaan nostaa jotain mutaa suosta, siis MITÄ?

Hallitusohjelmassa kyllä sanotaan kauniisti että tavoite on lisätä ja panostaa uusiutuvaan energiaan mutta samaan hengenvetoon suositaan turpeen käyttöä. TURPEEN, haloo!!! Ja sallitaan hevosenlannan käyttö energiatuotannossa. Siis Suomen hallituksen mielestä edistyksellistä, nykyaikaista energiateknologiaa on suomudan poltto ja hevosen kakka, OIKEESTI NYT HEI

http://valtioneuvosto.fi/sipilan-hallitus/hallitusohjelma

Ja vaikka luen sata kertaa tuon kohdan hallitusohjelman kohdan eli sivut 23-24, en vain näe kertaakaan sanaa ”aurinkoenergia”. On siellä sentään tavoite että kestävien ratkaisujen kehittämisellä, käyttöönotolla ja viennillä parannetaan vaihtotasetta, työllisyyttä jne. , mutta sen sijaan että leikataan köyhältä housun puntitkin, haluaisin nähdä ja kuulla, milloin ja miten tämä tapahtuu. Määrärahoja saatiin lisää mutta sillä rahoitetaan tuulivoimaa (hyvä!) ja turpeen käyttöä (oikeesti!).

(Olkaa hyvät ja lukekaa alla oleva selonteko turpeen käytöstä, siitä selviää miten turpeen käyttö energiana on katastrofaalista ilmaston kannalta ja se on rinnastettavissa fossiilisiin energialähteisiin, jonka päästövaikutus on jopa kivihiiltä pahempi. Että voitaisko nyt lopettaa typerä turpeilu.)

http://www.sll.fi/ajankohtaista/tilattavat/turve-fossiilinen-energiaratkaisu.pdf

Ja hallitusohjelmassa ei mainita tosiaan ollenkaan aurinkoenergiaa, mutta ei kyllä ydinvoimaakaan. OVELAT KETUT!

Mietin myös väitettä ettei aurinkoenergia sovi kuin pientuotantoon eli lähinnä kotitalouksien tarpeeseen. Mutta on olemassa firmoja kuten lempääläinen Kiilto, joka asensi aurinkovoimalan katolleen jo vuonna 2009, ja sen vuosituotanto on runsaat 60 000 kWh ja hiilidioksidipäästöt vähentyvät 60 000 kg /vuosi.

Vaikka aurinkovoiman kapasiteetti ei riittäisi ihan kaikkeen teollisuuteen, ihan varmasti kuitenkin moni firma voisi käyttää sitä.

Taas kerran ehdottaisin sitä oppilaitoksen perustamista josta aiemmin blogissani horisin. Huomasin että esim. Lahdessa on syntymässä oikein uusiutuvan energian tutkimuskeskus, jossa yritykset voivat kokeilla cleantech-innovaatioitaan. Sielläpäin näkyi olevan rakenteilla myös uusi ammattikorkeakoulu. Ja esim. yliopistoissa voi opiskella biotekniikkaa.

Miksei nyt vaan voitais perustaa ihan rehellinen cleantech-koulu??? Jossa opiskelijat oppivat, kokeilevat ja kehittävät? Ja tosiaan ihan asennusduunareista kehitys-insinööreihin sieltä valmistuisi ammattilaisia.

(Sitä paitsi; jos minulta kysytään (ei kysytä, tiedän), ongelma poistuisi tai ainakin vähenisi jos muuttaisimme asennetta eli kohtuus olisi hyve eikä kersakulutus.)

Välillä mietin, milloin se mullistus oikeasti tapahtuu. Milloin minun pitää laittaa tig-hitsauskone kiinni koska työpaikkani tuotetta ei tarvita koska ei tarvita enää betonia jossain päin maailmaa valmistamaan vahvistusrenkaita kaivostunnelille josta louhitaan kuparia josta tehdään sähköjohtoja joita tarvitaan tig-hitsauskoneeni virransaantiin.

Jätettäisiin kupari maan sisään, betoni mylläämättä, laivat satamaan ja alettaisiin taas vaan vaeltelemaan ilman pysyvää asutusta ja monimutkaisia yhteiskuntia.

Sitä odotellessa!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s