KIEHTOVA LEPOMÄKI ja 20 000 euroa

Mulla on päähänpinttymä.

Jostain syystä  minua kiinnostaa kovasti Kokoomuksen kansanedustaja, puheenjohtajaehdokkaan Elina Lepomäen sanomiset. Olen kuin pikkusiskoni lapsena kun oli pakko työntää kieli siihen jäiseen parvekkeen kaiteeseen vaikka näki ettei se ole hyvä juttu. (No okei,  minä näytin mallia mutta se ei nyt sovi tähän.)

Kun hän läväytti ”20000 euroa kaikille”-ehdotuksen, puhkuin kiukkua katteettomasta populismista, mutta jouduin nöyrtymään kun ei esitys ollutkaan niin huonosti valmisteltu kuin ensin luulin. Ensin ajattelin että mistä ihmeestä aikovat repästä 86 miljardia kun 2015 koko valtion budjettikin oli noin 54,4 miljardia! Mutta luin lausunnon ja kyse onkin siitä että rahoituskulua on kuulemma nolla koska summa on laskennallinen ja otetaan huomioon vasta kun sitä nostetaan. Se on siis laina perustilille, ja maksetaan takaisin kun ollaan töissä. Mulle jäi kyllä hämäräksi että miten se takaisinmaksu tapahtuu, ja paljon muitakin kysymyksiä. Siis valtion kustantaman perustulon vaihtoehto olisikin tässä mallissa valmis velan möhkäle perustilillä eikä mikään lahja vaan laina! Ja lisäksi siitä voisi nauttia vain työikäiset, alle 18-vuotiaat ja tällä hetkellä vanhuseläkkeellä olevat eivät sitä saisi.

http://www.libera.fi/analyysi/perustili-opiskeluaikaisen-elaman-rahoitukseen/

Huomiotani kiinnitti tuolla eräs kappale josta paistaa se näkemys, jonka pohjalta tuon Liberan analyysin tekijät ovat tämän analyysin tehneet; vanha kunnon työttömän syyllistäminen: ” Otetaan esimerkiksi ansiosidonnainen työttömyysturva. Sellaisenkin henkilön, joka työllistyisi helposti, saattaa kannattaa nostaa mahdollisimman suuri euromääräinen työttömyysturvaetuus ja lykätä omaa työllistymistä. Hän saa jopa kaksi vuotta vapaa-aikaa eivätkä nettotulot välttämättä juuri laske. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki ansioturvaa saavat toimisivat näin. Kyseessä on vain esimerkki käyttäytymisestä, johon järjestelmä kannustaa.” ÖHÖM??? Taas kerran käytetään ilmaisuja, joiden avulla luodaan mielikuva laiskasta kattoon viheltelevästä pummista! ”Hän saa jopa kaksi vuotta vapaa-aikaa” MITÄ PYLLYÄ NYT TAAS!!! ”Saa! Vapaa-aikaa! Lykätään työllistymistä!” Ja sitten lievennetään äkkiä sanomisia ettei voida syyttää mustamaalaamisesta; eivät kaikki suinkaan näin käyttäydy, onhan niitä poikkeustapauksia aina enemmistössä, vai??? KYLLÄ ON TYÖTTÖMÄN ARKI YHTÄ IHANAA LOPUTONTA KESÄLOMAA kun ei tiedä ostaisiko lääkkeet vai perunoita!

Summa summarum; en tiedä mitä ajatella. Toisaalta perustili olisi joustava ja hyvä ajatus, mutta se on periaatteessa sitä että kansalaiset pakotetaan ottamaan lainaa. 20000 ei ole pakko nostaa, mutta sitten ei olisi vaihtoehtoa koska se korvaisi mm. opintotuen. Vapautta olisi siis vain se, MIHIN ja MILLOIN rahan käyttää. Vain rikkailla olisi varaa valita, nostaako lainan vai ei.

Aion seurata Lepomäen juttuja enemmänkin, palataan astialle!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s