ALL FEMALE PANEL

13254918_245920535773668_4409301911187114281_o

Tapasin tohtori Saara Särmän Mallashovissa Tampereella 26.5.2016.

EI OLE HASSELHOFF SOITELLUT

Saara Särmä on kansainvälisen politiikan tutkija ja yhteiskuntatieteiden tohtori, ja heti kärkeen kysyinkin, mitä hän tekee työkseen. Hän on tehnyt tutkimusta eri säätiöiden tuella ja tällä hetkellä hakee lisää rahoitusta, toimii tuntiopettajana yliopistolla ja toimii aktiivisesti Feministisessä ajatushautomo Hatussa ja myös kirjoittaa julkaisuja kuten Rosa Meriläisen kanssa tehdyn ”Anna mennä”-kirjan, joka ilmestyy elokuussa 2016.

Tunnetuin hänen projekteistaan lienee ”Congrats, you have an all male panel”-sivusto joka on saanut kansainvälistäkin huomiota. Kysyin sen synnystä, miten hän keksi konseptin tammikuussa 2015?

”Tällainen ”all male panel”-juttu oli jo jonkun aikaa pyörinyt twitterissä pienissä piireissä kun jotkut olivat kiinnittäneet huomiota ydinasevastaisissa paneeleissa esiintyneeseen miesvaltaisuuteen. Oma huomioni kiinnittyi silloin Turun yliopiston järjestämään koulutukseen jossa mainostettiin olevan ”Suomen parhaat luennoitsijat” ja heistä kaikki 11 olivat miehiä, vaikka tiesin että sinne olisi ollut valittavissa erittäin päteviä naisiakin. Järjestelin tällaisia kuvia omaan facebook-kansiooni ja mulla oli siinä sattumalta David Hasselhoffin kuva, jonka laitoin merkiksi kansioon. Sitten huomasin että täähän sopii näihin kuviin ja siitä se sitten lähti.”

Kysyin, tietääkö hän onko Hasselhoff itse tietoinen tästä, ja Saara nauroi ettei tiedä, ei ainakaan ole mitään yhteyttä ottanut.

POKKAMIEHISTÄ MALLIA

Saara Särmä on feminismi-aktiivi ja Hattu-ajatushautomon kanssa ideoi ja järjestää mm. kehtaamiskouluja naisille ja osallistuu kansainvälisiin konferensseihin.

Otimme oluet ja keskustelu polveili laidasta laitaan, patriarkaalisten yhteiskuntien synnystä ja yleisyydestä, naisen seksuaalisuudesta, sivistyksen nykytilanteesta, ja Saara Särmää oli ilo haastatella. Taustastaan hän kertoi että oli pienenä halunnut eläinlääkäriksi mutta ei sitten pärjännyt fysiikassa tarpeeksi. Muutenkin hän kertoo olevansa ihan 8,5-todistuksen tyttö. Tästä siirryimmekin siihen, mitä tohtori haluaisi sanoa juuri nyt valmistuville tai koulunsa päättäville tytöille ja nuorille naisille?

”Kannattaa rohkeasti kehdata tuoda oma osaaminen esiin ja kannattaa uskoa kehuja!”

Otin puheeksi ylipäätään sen, miten voisi arkipäivässä toteuttaa feminismiä? Mitä jokainen voi tehdä jos kohtaa sanallista sukupuolista syrjimistä?

”Yksi keino on ihan vaan kysyä tyhmänä että ”Anteeksi mitä sanoitkaan?” Lempeä suhtautuminen tai nauraminen vähätteleville kommenteille siirtää vastuun sanomisista sanojalle. Ja kun on kyse vastuutehtävien jaosta, voi ottaa ryhmästä itselleen verrokin, kaikkein rehvakkaimman miehen ja pyrkiä ajattelemaan ja tuomaan esille ettei tuo ”pokkamies” ole sen kummempi kuin minäkään.”

Juttelimme solidaarisuudesta ja Saara toi esiin senkin, että tilanteissa joissa esiintyy sukupuolista häirintää tai syrjimistä, voisivat fiksut miehet ottaa selvän kannan asiaan ja puuttua siihen ja kokeneemmat tai vanhemmat naiset osoittaa edes eleillään tukensa jos syrjinnän kohde on nuori nainen.

 

VALISTU, IHMINEN!

Saara Särmä ei ole paasaavaa tyyppiä eikä hän tyrkytä feminismiä vaikka pontevasti toimii ja puhuu sen puolesta. Pyysin häntä antamaan vinkkejä joilla juuri valaistunut feministi pääsisi syvemmälle aiheeseen.

Feminististä kirjallisuutta, jota suosittelet?

”Nigerialaistaustaisen Chimamanda Ngozi Adichien ”We should all be feminist”-kirja on jopa otettu ruotsalaisten 16-vuotiaiden perusopetukseen, ja siellä se käännettin pian ilmestymisensä (v. 2014) jälkeen. Meillä Suomessa sitä ei ole vielä käännetty.  Ja Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen ”Feministin käsikirja”.

Esikuvia tai idoleja?

”Rakel Liekki. Jaksaa vastata äärimmäisen lempeästi asiattomuuksiin ja on suhtautumisellaan saanut jopa anteeksipyyntöjä. Ja tietenkin tekee ohjelmaa tärkeistä asioista. Ruskeat tytöt-blogin kirjoittaja Koko Hubara ja Maryan Abdulkarim (suomalainen, somalialaissyntyinen kansalaisaktivisti), maahanmuuttajien puolestapuhujia, joita tykkään seurata. Akateeminen idolini on Cynthia Enloe, superkannustava feministitutkija.”

ALL FEMALE PANEL

Parin juoman jälkeen oli ”All female panel” ohi ja kiitin tohtoria ajastaan. Maailma Mallashovin ulkopuolella näytti pikkaisen toiveikkaammalta. Katsoin kansainvälisesti arvostettua yliopiston tutkijaa ja  tohtoris-naista ja ajattelin että tosiaan, kuten hän sanoi, ollaan kuitenkin aika paljon pidemmällä kuin 1900-luvun alussa jolloin naisen piti anoa vapautusta sukupuolestaan jotta sai edes luvan opiskella yliopistossa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s