Olipa kerran. Ja olkoon vielä kauan!

12909692_215966272102428_788769262986391199_o(1)

(Kuvassa “yhdessä Rojavan puolesta”-järjestön järjestämältä Dilar Dirikin luennolta ostamani YPG-paita. Ennenkuin provosoiva paidan teksti provosoi Sinut, haluan sanoa että YPJ:n naiset ovat juuri niitä rohkeita naisia joista olet ehkä nähnyt mediaseksikkäitä kuvia; tiedäthän ne joissa kaunottaret sotii ISIS:iä vastaan.)

Olipa kerran. Ja olkoon vielä kauan!

Kaukana kaukana täältä on kaunis maa, jossa asuu ihmeellinen kansa. Sinänsä se ei ole sen ihmeellisempi kuin muutkaan kansat, samanlailla mökötetään naapurille tai rakastutaan äidin mielestä väärin tai joskus riidellään, mutta niinhän aina siellä missä ihmiset yhdessä asuu.

Kansa on köyhää mutta heillä on ihan vallankumouksellinen, uusi yhteiskunta.

Kaikki saavat päättää yhteisistä asioista. Siellä on jatkuva palaveeraaminen torilla ja talkoot tiellä. Kun tiessä on kuoppa, kokoontuu tavalliset korttelin mummot ja sedät ja nuoret aukiolle ja siellä yhdessä päätetään mitä tehdään. Sitten yhdessä korjataan tie.

Kun kylään tulee pakolaisia, heille annetaan yösija ja autetaan.

Naiset koulutetaan puolustamaan itseään ja kansaansa. Naiset muutenkin voimaannutetaan tärkeiksi yhteisönsä jäseniksi.

Kun pahat tyypit yrittävät rynniä kaupunkiin, kaikki lapset, miehet, naiset, mummot, papat keräävät kiireesti säkkejä ja tekevät barrikaadin jonka takaa puolustautua.

Heidän yhteiskuntansa perustuu tasa-arvolle ja ruohonjuuritason demokratialle, jossa ihmiset itse ovat aktiivisia toimijoita sen sijaan että heitä johdettaisiin ylhäältä korkeuksista.

He haluavat vain elää rauhassa.

He elävät kaukana jossain missä heidän ympärillään velloo myös sota ja aikamme kauhein pahuus ja silti nämä rohkeat ihmiset taistelevat terroristeja vastaan. Heitä vastaan hyökätään jatkuvasti.

Sanotaan että se paikka on turvallinen rauhan satama keskellä sodan kauhuja.

Se on Rojava, kurdien oma alue. Maattomien maa, valtiottomien kansanvaltakunta.

Siellä prinsessat eivät odota prinssiä pelastamaan vaan prinsessat pelastavat itse itsensä ja prinssien kanssa yhdessä koko valtakuntansa.

Ja he haluaisivat elää elämänsä onnellisina loppuun asti.

(Luultavasti se ei onnistu vaan eteen tulee sisäinen kriisi kun valta laajenee tai sitten terroristijärjestöt tai muut tahot saavat yliotteen mutta nyt vielä tällä hetkellä jossakin on tuollainen maa ja se on hieno ajatus.)

”Kobanelaiseen moskeijaan 18.7.2012 koolle kutsutussa joukkokokouksessa kaupunkilaiset päättivät ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä ja toteuttaa yhteiskunnallisen vallankumouksen. Joukkokokoukset jälkeen osanottajat ottivat haltuunsa päätiet ja piirittivät al-Assadin hallinnon sotilasparakit. Parakkeihin sijoitetut sotilaat poistuivat lyhyiden neuvotteluiden jälkeen laukaustakaan ampumatta ja useimmat heistä palasivat omille kotiseuduilleen. Kobanen jälkeen samankaltainen kuvio toistui monissa muissa kaupungeissa ja al-Assadin hallinto käytännössä vetäytyi kokonaan suurimmasta osasta Syyrian Kurdistania. Rojavan hallinto edustaa eräämlaista parlamentaristista valtiota jäljittelevien rakenteiden ja ruohonjuuritasolta lähtevien suoran demokratian rakenteiden rinnakkaiseloa. Kaikilla hallinnon tasoilla on molempien sukupuolten edustuksen oltava vähintään 40%.”

” Ruohonjuuritason demokratiaa edustava hallinto-organisaatio Rojavassa on TEV-DEM ….perusyksiköitä ovat naapurustokokoukset, joihin kaikki kylän tai kaupunkialueen asukkaat ovat tervetulleita”

” Kaikki turvallisuusjoukot ovat vastuussa alhaalta ylöspäin toimiville rakenteille (TEV-DEM, naapurustokokoukset) eivät ylhäältä alaspäin toimiville (DSA). Turvallisuusjoukkoja on alueella 4. Sotilaallisesta puolustuksesta vastaavat Kansan puolustusyksiköt (YPG) ja Naisten puolustusyksiköt (YPJ). Ensinmainitussa taistelee sekä miehiä että naisia ja jäkimmäisessä vain naisia. Molempien jäsenet valitsee TEV-DEM:n naapurustokokouksista seuraava taso. Poliisivoimia vastaavana organisaationa toimivat PYD:tä lähellä oleva Asayish sekä assyrialaisten oma Sutoro-miliisi.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Syyrian_Kurdistan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s